top of page
  • Kristi

Kuidas kujuneb fotograafi hind?

Fotograafi töö koosneb väga paljudest osadest ning ammugi ei ole see lihtsalt nupule vajutamine ja natuke Photoshopis värvide keeramine. Fotograafi töö nõuab väga palju pädevust, sh ka aladel, mis fotograafiaga üldse seotud ei ole.

Ma naudin väga fotograafi tööd, inimestega kohtumist ja olen ülimalt tänulik, et nad usaldavad mulle tükikese oma elust. Ma ei tunne end pildistamistel pelgalt fotograafina, vaid lisaks ka psühholoogi, turundaja, motivaatori, sõbra või lihtsalt inimesena, keda saab sel antud hetkel usaldada. Mõnikord võin ma olla ka narr, kes keksides ja lauldes fotole emotsioone välja võlub. Minu eesmärk on alati, et Sa tunneksid end fotosessioonil vabalt, olulisena ja unustaksid igasuguse ebakindluse. Paljud neist nüanssidest jäävad aga kõrvaltvaatajale nähtamatuks, kahjuks.

Enamus fotograafe, kes pildistamisega igapäevaselt tegelevad, töötavad üksi. Neil ei ole eraldi inimesi, kes suhtleks klientidega, teeks turundust, haldaks kodulehte, planeeriks ajagraafikut, broneeriks fotostuudio, otsiks erinevaid lokatsioone jms. Üldjuhul teeb kõiki neid ülesandeid fotograaf ise. Seega, fotograafi hinnakirja kujunemisel tuleb arvestada erinevate komponentidega.

Suhtlus kliendiga

Üks kõige olulisemaid asju on Sinu, kui kliendi, vajaduste mõistmine ja suhtlemine nii ettevalmistuse kui ka fotosessiooni ajal. Enne pildistamist teen ma päris põhjaliku eeltöö - kas kirja või telefoni teel. Esiteks seetõttu, et Sinul oleks mugav ja pingevaba fotosessioonile tulla, teiseks vajan ka mina sisendit, et inspiratsioon ja ideed saaks tulla. See on väga oluline, et olla fotosessioonil ühel lainel, omada ühist eesmärki ja luua koos kaunis tulemus.

Fotosessioon

Väga tähtis on ka kommunikatsioon pildistamise ajal. Kõik minu fotosessioonid on juhendatud ja meie vahel toimub pidev suhtlus. Pildistamisel on mõned reeglid, millega peab arvestama, et tulemus oleks hiljem visuaalselt nauditav. Ma jälgin, kuidas Sa liigud, seisad, istud - oled loomulikus olekus ning annan jooksvalt väikseid vihjeid muudatusteks, kuidas antud poos/ olek võiks Sind paremini esile tuua. Olles inimesi pildistanud juba mitmeid aastaid, siis kogemusele tuginedes tean tihti ette, milline Sa mingis poosis pildil välja nägema hakkad. Mõnikord mõtleme ka kastist välja, sest fotograaf on siiski kunstnik ja tahab nii ennast kui Sind natuke mugavustsoonist välja tuua - ikka ägeda foto nimel :)

Oluline roll on ka tagasisidel ja fotode üleandmisel. Pärast pildistamist ja tulemuse kättesaamist ootab iga fotograaf ka peegeldust, mis Sulle tema töö juures meeldis/ mida võiks muuta. Ma olen paberfotode usku, mistõttu jõuavad Sinuni kõik pildid nii digitaalselt kui ka kvaliteetsete trükistena (loe lähemalt). See tähendab ka seda, et fotograaf saadab pildid trükki, toob need sealt ära ja seejärel toimetab Sinuni - isiklikult või postiga.

Fotode valik ja järeltöötlus

Fototöötlus loob minu jaoks mängumaa, kus on võimalik rõhutatult välja tuua Sinu kõige iseloomulikumad kaunid küljed. Photoshop ei tähenda inimese muutmist pildil, vaid on pigem foto kvaliteedi täiustamine. Programmi kasutamine ei ole nii lihtne kui tavaliselt arvatakse ja seda just kvaliteetse tulemuse seisukohalt. Lisaks on oluline mõista - selleks, et lõpptulemus oleks hea, on vaja pildistada hea foto. Programm ei tee halvast fotost head, kõige kehvemal juhul võib see pildi hoopis hullemaks teha.

Mina isiklikult ei kasuta filtreid, vaid käsitlen iga fotot eraldiseisvana, mängides peamiselt valguse, varjude, värvide, kontrastide ja vajadusel ka pisemate detailidega (nt ootamatud punnikesed, eksinud juuksekarvad jm). Selline lähenemine on tunduvalt ajamahukam, aga tulemus kindlasti isikupärasem ja loomulikum.

Minu juurde pildistama tulles on Sul võimalus valida - kas Sa soovid ise fotograafi poolt selekteeritud kaadritest pildid välja valida (nii palju kui paketis ette nähtud) või teeb lõpliku valiku fotograaf ise.

Töötlemata pildid

Aeg-ajalt jõuab ka minuni küsimus: kas kõiki töötlemata pilte/ RAW faile saab endale? Vastus on ei, aga selgitaksin seda natuke lähemalt.

Fotograafile makstav tasu sisaldab ka protsessi, kuidas lõpp-produktini ehk fotodeni jõutakse. Oluline on mõista, et fotode järeltöötlus on osa protsessist, mida valdab vaid professionaal ehk fotograaf, kes on antud teose autor. RAW fail on põhimõtteliselt digitaalne negatiiv, millega töötamiseks on vaja spetsiaalset tarkvara ja oskusi, et muuta see kvaliteetseks fotoks. Fotosessiooni eest makstava hinna väärtus seisneb saadavate piltide kvaliteedis, mitte koguses.

Lisaks tuleb arvestada asjaoluga, et vastavalt autoriõiguse seadusele oleks RAW failide üleandmisel tegemist litsentsita versiooniga, mistõttu klient ei tohiks antud fotosid kasutada ega modifitseerida, sest pärast piltide üleandmist kuuluvad kõik autoriõigused endiselt fotograafile.

Fotograaf on kunstnik ja iga loodud fototeos on tema jaoks väga oluline. Ma võin paralleeliks tuua ühe näite: kui Sa ostad poest raamatu, kas Sa ootad, et ehk saab kirjanikult kaasa ka kõik esialgsed kirjapandud versioonid? Fotosessiooniga on sama lugu, fotograaf teeb Sinust pilte erineva nurga alt, püüab emotsioone, kasutab erinevaid kunstilisi võtteid, kompositsiooni. Seejärel valib tehtud fotode seast välja alati parimatest parimad, mis tegelikult teeb Sinu elu palju lihtsamaks. Kui Sa oled fotograafi enda jaoks välja valinud, siis usalda teda.

Tehnika ja tarkvara

Fotokaamera, erinevad objektiivid jm fototarvikud on väga kallid ja vajavad korrapärast hooldust. Öeldakse, et “fotograafi töö on kallis hobi” ja see on tõsi. Näiteks minu tööks vajaliku tehnika koguväärtus on viiekohaline number, millele lisanduvad veel erinevad fototöötlus programmid.

Turundus ja reklaam

Selleks, et kõik toredad kliendid jõuaks oma fotograafini, on vaja erinevaid kanaleid - turundust, reklaami ja teadmisi-oskusi. Kodulehe loomine, omamine ja haldamine, turunduse väljatöötamine ja reklaamide koostamine on väga ressursimahukas ning fotograafi jaoks ka igakuine kulu.

Fotograaf on ettevotja

Ja lõpuks tuleb arvestada sellega, et fotograaf on ettevõtja, kes peab endale samuti palka maksma, et elada täisväärtuslikku elu.

Millega veel arvestada?

Lisaks nendele komponentidele tuleb mõelda, et kogu selle protsessi peale, kulub fotograafil ka arvestatav hulk aega. Peale selle tooksin välja veel transpordi pildistamise asukohta ning fotostuudio kasutamisel, selle rent. Sh soovib iga professionaal end pidevalt täiendada, käia koolitustel ja workshoppidel, et pakkuda Sinule veelgi kvaliteetsemat ja paremat teenust.

Fotograafi valikul tuleks kindlasti pöörata tähelepanu, millele ta on spetsialiseerunud - siis on suurem tõenäosus, et pildistamise protsess ja tulemus on kvaliteetsed. Minu põhivaldkonnaks on portreefotod ning teen ka väiksematele ettevõtetele reklaam-, toote- ja meeleolu fotosid sotsiaalmeedia tarbeks.

Tänapäeval on fotograafe väga palju, igaühel oma käekiri ja stiil. Kliendi seisukohalt on väga oluline eelnevalt tutvuda valitud fotograafi käekirjaga ning hinnata, kas see vastab ka Sinu soovidele. Kui Sa oled fotograafi välja valinud ja pöördud tema poole, siis soovitan viidata fotograafi enda portfooliole ja nendele fotodele, mis Sind kõige enam kõnetasid. Professionaalne fotograaf kellegi teise pilte üldiselt jäljendama ei hakka.

Olles üsna kursis turul toimuvaga, tean, et fototeenuse hinna ampluaa on väga varieeruv. Professionaalne fotograafiteenus ja fotod on tegelikkuses luksuskaup, millel on hindamatu väärtus. Siinkohal soovitangi mõelda, kuidas ja mille arvelt tasuta või madalalt hinnastatud fotograaf oma tööd teeb?

Eestis on fotograafe väga palju, igal oma hind ja käekiri - st valik on suur ja kindlasti leiab igaüks endale selle õige. Aga palun ära unusta, et fotograafi tööd tuleb väärtustada, sest tema on see, kes püüab kinni killukese Sinu elust ja jäädvustab selle visuaalile, mis jääb alles hindamatu mälestusena nii Sinule kui ka tulevastele põlvkondadele.




bottom of page