top of page
  • Kristi

Naiselik fotosessioon ehk sügavam enesevaaltus läbi pildikeele

Paratamatult muudab elu meid aastate jooksul ja tajume kõike läbi iseenda vaatevinkli - kes vähem, kes rohkem. Samas on see hästi loogiline ja loomulik, aga maailma tajumine läbi iseenda võib muutuda kõverpeegliks, reaalsuse tunnetus võib hakata kaduma ja kogu info on moondunud ning kaldu negatiivsuse suunas.

Olen seda isiklikult tundnud väga pikka aega ning inimesi fotografeerides näen ma sarnast mustrit ka teistes. Naised kipuvad end paratamatult pisendama, võivad olla väga enesekriitilised, võrdlevad end teistega…ei väärtusta end piisavalt. Minu kaamera eest on viimase 5 aasta jooksul läbi käinud sajad naised ning paratamatult olen ma 99% sellest ajast näinud ka ebakindlust. Ja teate kui tihti tunnen ma imestust? Kaamera ees on piltilus naine ja ta suudab väga kiirelt üles loetleda kõiksugused “pisivead”, mida enda juures leiab.

Miks on see esimene asi, mida märkame?

Ma olen pikalt mõelnud, kuidas näidata naistele, neid ennast, läbi kõrvaltvaataja silmade. See on ka üks põhjus, miks ma enamasti portreefotograaf olen. Minu soov on alati naisi inspireerida, näidata nende potentsiaali ja ilu läbi pildikeele. Mulle on oluline, et inimene väärtustaks, mõistaks ja armastaks iseennast pärast fotosessiooni pisutki rohkem. Siiski on mul olnud tunne, et sooviks seda emotsiooni ja tagasisidet veelgi intensiivsemalt edastada, mistõttu arenes välja uus kontseptsioon pildistamise protsessist.

Minu eesmärgiks on teadvustada nii iseendale kui ka teistele naistele, kuidas pildistamise protsess, rääkimine objektiivse inimesega ja enda tajumine fotol võivad neid mõjutada. Ma soovin näidata naise ilusaid külgi, tuua need esile. Aga mitte selleks, et varjutada “puudused”, vaid pigem suunata märkama enda positiivseid külgi. Siis on ka lihtsam aktsepteerida oma iseärasusi.


Naiselik fotosessioon

Kutsun Sind osa saama naiselikust fotosessioonist, mille eesmärk on läbi pildikeele veidi sügavamale enda sisse vaadata.

Sessioon koosneb 3 kohtumisest:

1. Kõik minu pildistamised algavad tutvumisega, aga siinkohal sooviksin selle muuta reaalseks kohtumiseks (nt kohvikus). Selleks, et protsess kulgeks mõlemapoolselt vabalt ja mugavalt, saame tuttavaks, räägime läbi kõik mõtted, mis on fotosessiooniga seotud.

Näiteks: mis on Sinu jaoks pildistamise eesmärk? Kus Sa soovid pildistada? Millal Sa soovid pildistada? Ma tutvustan Sulle kogu sessiooni protsessi, räägime läbi fotoideed, mida selga panna, milleks on vaja jumestajat jne. Selle kohtumise eesmärk on võtta maha pinged, mis võivad tekkida tundmatu situatsiooniga ja valmistada Sind ette fotosessiooniks. Ajaliselt on kohtumise pikkuseks kuni 1 tund.

2. Kui oleme kohtunud, plaanid paika pannud, siis on aeg fotosessiooniks. Kõige olulisem on nautida protsessi, võtta see aeg iseendale, usaldada ennast ja fotograafi ning minna vooluga kaasa. Fotosessiooni saame läbi viia nii õues kui ka fotostuudios. Fotosessiooni kestus on 1 tund. Pildistamise tulemusena valmib 20 kaunist ja isikupärast fotot (digitaalselt+paberil).

Sina otsustad, kas soovid oma lemmikkaadrid ise välja valida või lased valiku teha hoopis fotograafil, usaldades minu hinnangutevaba ja terviklikku lähenemist. Viimase valiku korral on Sul võimalus lasta end ka üllatada, sest sel juhul näed Sa fotosid esmakordselt paberil, meie järgmisel kohtumisel.

3. Meie kolmandal kohtumisel on aeg tulemuste analüüsimiseks. Saame kokku, vaatame fotosid ja arutleme, mis emotsioonid valdasid Sind pildistamise ajal, mis tunne tekib nüüd neid fotosid vaadates ja kuidas Sa üldse iseennast tajud. Kas midagi on muutunud?

Teisalt annan Sulle edasi ka omapoolsed mõtted, mida kõrvaltvaatajana fotodelt näen ja suure tõenäosusega purustan ka mõned Sinu negatiivse varjundiga hinnangud iseendasse.


Olles teinud selliseid kohtumisi, võin öelda, et need tekitavad inimestes uusi mõtteid, lubavad korraks enda sisse vaadata natukene teise nurga alt. Teine inimene ei saagi kunagi lõpuni mõista Sinu mõtte- ja tunderännakuid, aga need on olulised Sinu enda jaoks.

Mina loodan, et meie kohtumised tekitavad Sinus tunde, et Sa võid olla teistsugune, teistest erinev ja Sulle on lubatud olla muutuv. Aeg on jõuda arusaamisele, et mõtted “ma ei saa …, sest ma ju olen selline”, enam ei kehti. Kui varasemad tõekspidamised, uskumused Sind enam ei teeni, siis on aeg muutusteks. Ja muutus algab meie seest.



bottom of page